Inspiration

Vy si vyberáte učiteľa, nie učiteľ vás

Tento blog píšem preto, aby som pomohla tým, ktorí neustále píšu a zverejňujú na sociálnych sieťach, že „hľadajú lektora mihalníc“. Snažím sa vám ukázať prvé kroky, výber inštruktorov, niektoré zaujímavosti zo sveta stavby mihalníc. Budem tiež ilustrovať skutočnosti, ktoré túto profesiu sem-tam zatieňujú rôznymi kritikami.

Trochu informácií o mojej kariére
Doteraz som učila a viedla prednášky a konferencie o stavbe mihalníc v 19 rôznych krajinách a 43 mestách.

Los Angeles, Miami, Las Vegas, Vietnam – Ho Či Min, Švajčiarsko, Rakúsko, Kolumbia – Medellín, Kanada – Montreal, Španielsko – Alicante – Barcelona, Rumunsko, Česká republika, Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Taliansko, Litva, Rusko, Brazília, Mexiko atď.

Som majiteľkou a tvorkyňou značky Lash Style Academy, komunity fantastických ľudí, internetového obchodu a školiaceho centra pre produkty na mihalnice, ktoré sú teraz dostupné v 5 rôznych krajinách. Okrem všetkých týchto krajín posielame naše výrobky do celého sveta.  Naši inštruktori poskytujú len profesionálne školenia, dovolím si ich odporučiť. Naše školenia sú dostupné v maďarčine, nemčine, angličtine, taliančine a čínštine.

 
O mna
Študoval som financie, takže nech sa na to pozeráte z akejkoľvek strany, začal som úplne inou cestou. Potom ma život zavial do bodu, keď som počas školy začal pracovať ako čašník. V tom čase to pre mňa bola super pracovná príležitosť. Nebolo to nevyhnutne to, čo som chcel, keď som končil školu, ale bolo to aj oveľa lepšie ako tie, ktoré som mal v tom čase.Myslím si, že mnohí ľudia predo mnou aj po mne kráčali v podobných topánkach. Keď sa na to pozriem spätne, podľa mojich skúseností existujú dva typy ľudí. Jedni sú takmer smädní po prekážkach, hľadajú výhovorky a po celý čas kritizujú a znevažujú úspechy druhého človeka.

Druhý je človek, ktorý robí akúkoľvek prácu, teší sa z každej maličkosti, robí svoju prácu a napreduje, lebo vie, že veci na seba nadväzujú a že len týmito krokmi sa dá napredovať a napredovať. Robiť to, čo robíte dobre, bez ohľadu na to, o akú prácu ide. Vedome smeruje k svojim cieľom a nezabŕdne do nepodstatných vecí.

Myslím, že patrím do druhej skupiny. Do kozmetického priemyslu som sa dostal v druhej polovici roka 2014. Možnosti boli vtedy úplne iné, bolo oveľa ťažšie všetko vybudovať. Keďže som nikdy nerada čakala, absolvovala som čo najviac školení za pár mesiacov, chcela som sa čo najskôr zlepšiť (v tom čase som pracovala 40 hodín týždenne a venovala som tomu všetok voľný čas a peniaze). J)

Bol som odhodlaný a vytrvalý. To je to, o čom chcem hovoriť a k čomu chcem všetkých povzbudiť. V tom čase nebol trh taký nasýtený, všade neboli žiadne firmy ani školitelia s mihalnicami a nie všetky médiá boli plné marketingu mihalníc.

Na začiatku existovali 3 – 4 značky a ja som s nimi začínala. V tom čase nebolo ani veľa skupín zaoberajúcich sa riasami, samozrejme, existovala jedna alebo dve, ale neboli aktívne. Dnes sa všetko zmenilo, čo je sčasti výhoda a sčasti nevýhoda. Pokrok so sebou prináša dobré veci, ale aj zlé.

Dnes existuje veľa profesionálnych skupín očitých svedkov, čo je výhoda, pretože tu a tam sa dá nájsť veľa užitočných informácií. Samozrejme, život nie je bezé, ako sa hovorí, a platí to aj vo svete stavby mihalníc, pretože sa stretávam s mnohými vecami, ktoré nemusia slúžiť profesii a z dlhodobého hľadiska nevrhajú dobré svetlo na nováčika. To všetko môže každého, či už mladého alebo skúseného profesionála v oblasti stavby rias, dosť odradiť.

 
Sociálna médiá a internet
Na internete nájdete veľa faktov a informácií o svete tvorby rias a o stylistoch, ktorí v ňom pracujú. Jednou z nich je spôsob vyhľadávania a výberu inštruktora.
Nespočetnekrát vidím, že niekto hľadá inštruktora, workshop alebo mentora. Všetko v príspevkoch alebo v rôznych skupinách na Facebooku. Myslím si, že to nie je nevyhnutne najlepší spôsob, ako sa dostať k inštruktorovi, ktorého v danom čase naozaj potrebujete. Výber určuje cieľ a nie naopak.
 
Kritika začiatkov
Vtedy sa študentom nevenovala taká pozornosť ako dnes. Samozrejme, môžem hovoriť len z vlastnej skúsenosti z počiatkov. Hlavné črty sú tieto:výučba vo veľkých skupinách s maximálne 10 až 15 študentmi
semináre o predaji výrobkov, ktoré sa maskovali ako školenia, áno, boli aj také, kde sa celý seminár týkal toho, aké sú výrobky dobré, bez akejkoľvek praktickej alebo teoretickej časti
minimálny prenos vedomostí / prístup založený na strachu z vedomostí, pretože nikto nechcel školiť konkurenciu pre seba
1 model pre všetkých účastníkov alebo časový limit maximálne niekoľko hodín
0 technických školení
vyhýbavé a vyhýbavé odpovede na položené otázky
Po týchto školeniach, samozrejme, nebol nikto, kto by našich žiakov podporil, pomohol alebo dokonca opravil našu prácu. Žiaľ, po skončení nebolo možné nikomu položiť otázky, pretože odpoveď znela: „toto je už materiál na budúce školenie“ a nedostali sme žiadne formuláre ani knihy o ničom. V najlepšom prípade diplom. Také niečo ako celodenný kurz takmer neexistovalo, nie v podobe, v akej ho poznáme dnes. 😀 – Áno, teraz sa toto vzdelávanie našťastie výrazne zlepšilo.

Ale my „staré“ profesionálky sme aj tak dokázali byť úspešné a naučili sme sa každú maličkosť pri stavbe rias. Svoju kariéru som začínala u mnohých skvelých profesionálov, ktorých dodnes považujem za najlepších v odbore.

Veď ako ste to dokázali?
Hľadali sme, skúmali, vytrvali a získavali skúsenosti. Doslova sme prahli po každej kvapke informácií, chceli sme o tom všetkom vedieť čo najviac. Obdivovali sme úžasnú prácu, ktorú sme našli u ruských píšťalkárov, a niekedy sme sa len čudovali, ako je všetko, čo sme niekedy videli, možné. Snažili sme sa zdokonaľovať z každého malého sústa zdieľaných informácií a z obrázkov, ktoré sa sem-tam objavili, aby sme za každú cenu dosiahli tú zdanlivo nedosiahnuteľnú úroveň.
Precvičte si sebakritiku

Myslím, že najviac sa môžete zlepšiť na snímkach z vlastného telefónu, pozorne si prezrite svoje odfotografované dielo, všimnite si a rozpoznajte chyby a nabudúce im vedome venujte pozornosť a opravte ich a vylepšite! Takto sa nám to podarilo!

Ako sme hľadali a vybrali si lektora mihalníc?
Tréning mihalníc a nájdenie najlepšieho lektora mihalníc pre vás je proces, ktorý by sa nemal obracať. Tým, že v skupinách zverejníte, že hľadáte lektora mihalníc, celý tento proces obrátite. Vy potrebujete nájsť inštruktora, nie inštruktor potrebuje vás!Kedysi sme nikdy nepísali do žiadnej skupiny, ktorá hľadala inštruktora, pozerali sme si obrázky rias a potom ich recenzie, prezerali sme si ich stránky a práce ich študentov. Pýtali sme sa na informácie všade, kde sa dalo. Nechceli sme, aby nás kontaktovali všetci učitelia, ktorí boli v tom čase aktívni, pretože by to nemalo zmysel. Vedeli sme, čo hľadáme.

Tu je veľmi dôležité poznamenať, že výučba mihalníc nie je šablóna, ktorú všetci inštruktori vyučujú s jednotnou kvalitou a znalosťami. Existujú obrovské rozdiely.

Prečo je to dôležité?
Pretože to bude to správne školenie pre vás, kde dostanete všetko, čo potrebujete. A nemyslite si, že všetko budete potrebovať v danom momente. Stavba mihalníc je profesia a naučiť sa akúkoľvek profesiu môže trvať dlho, aj roky. Počas tohto obdobia by ste mali vždy absolvovať školenie zodpovedajúce vašej aktuálnej úrovni. Je dôležité neunáhliť sa, ale budovať si vedome vybudovaný súbor teoretických a praktických vedomostí. Dôležité je tiež vybrať si inštruktora, ktorého štýl vám najviac vyhovuje.

Kritika vyhľadávania tútora a nedostatočná informovanosť
Vo všeobecnosti si myslím, že mnohí noví záujemcovia o túto profesiu sú pohodlní a nechcú si hľadať školiteľov. Je to pre nich jednoduchšie a je im naozaj jedno, od koho sa učia a čo sa učia, takže nikdy neurobia skutočný prelom, nikdy nepôjdu do extrému. Bohužiaľ, zaseknú sa na jednej úrovni a zostanú tam. S tým sa teraz dajú robiť dve veci, jedna je uraziť sa a namiesto sebakritiky vysloviť protiargumenty a druhá je zamyslieť sa a uvedomiť si to! Myslím, že vy, ktorí čítate tento príspevok, si to chcete uvedomiť.2014
Bol to rok, keď sa aj profesia v Maďarsku vydala na cestu reakcie. Rok 2014 bol prvým rokom, keď sa sprístupnilo školenie ruských mihalníc. Neviem, prečo to bolo také veľké, ale stalo sa to. Netreba dodávať, že sa tam mohli nájsť všetky mihalnice hladné po vedomostiach. Tu by som mala pre poriadok poznamenať, že kolegovia, ktorých sme tam vtedy rozvíjali a stretávali, sú znalí tvorcovia mihalníc, ktorí sú dnes majiteľmi veľkých značiek a spoločností, pedagógmi a medzinárodne uznávanými odborníkmi!

Na týchto školeniach sme konečne teoreticky pochopili veľa vecí, odpovedali nám na naše otázky a doplnili naše medzery. Veci sa z veľkej časti dali do poriadku.

Kritika ruských akademikov
Ruskí školitelia sú tiež ľudia a úrovne, ktoré sa predtým zdali nedosiahnuteľné, neboli na školeniach až také nedosiahnuteľné, všetko to začalo pôsobiť trochu ako prelud.Prečo si to myslím?
Až na niekoľko výnimiek školenia nepriniesli prelom, ktorý mnohí z nás očakávali. V mnohých prípadoch sme si museli uvedomiť, že aj ruskí majstri mihalníc dokážu, žiaľ, vytvoriť zázračné zostavy pomocou digitálnej technológie a počítačov. A osobne ich súpravy umelých rias neboli o nič krajšie ani lepšie ako súpravy kohokoľvek iného. Mnohé z nás mali zaujímavé otázky (dodnes si na tieto rozhovory pamätám), vrátane otázky: „Vy prakticky podvádzate klientky?“ Pretože to, čo vidíte na Facebooku alebo Instagrame, nie je realita, v mnohých prípadoch sa jej ani nepribližuje. Ja sa napríklad nikdy nechcem naučiť robiť sadu rias vo Photoshope a potom ukazovať niečo, čo nie je realita.

Nemôžem vám povedať o žiadnych naozaj svedomitých ruských kurzoch, na ktorých som sa zúčastnila, pretože niektorým z nich vyhovovalo dať si po teórii kávu a potom sa raz za čas pozrieť na naše sety. Nikto nestál bokom a nepozeral sa na nás, aby sme čo najlepšie využili nové techniky, ktoré sme sa učili. Niektorí ľudia chodili medzi nami, ale jediné, čo povedali, bolo: áno, áno, to je dobré… Takže pre mňa bola praktická časť v mnohých prípadoch sklamaním, až na tých pár, kde sme sa naozaj naučili nejaké skutočné technické novinky a triky.

Dobrý kňaz sa učí až do smrti, ako sa hovorí
Dodnes sa niekoľkokrát do roka zúčastňujem na medzinárodných konferenciách alebo školeniach. Prečo? Pretože ma zaujíma, kto čo vidí, ako to robí, ako to vidí, ako to robí, a vždy sa dá niečo zaujímavé naučiť. Sledujem trendy a inovácie.Falošný marketing alebo Photoshop robí všetko
Touto témou som posadnutý už roky, takmer od chvíle, keď som sa s ňou prvýkrát stretol na renomovanom ruskom tablete a začala sa objavovať v odborných kruhoch. V roku 2018 som na túto tému usporiadal aj odbornú konferenciu v Kolumbii.

Existuje zložka internetového sveta a kultúry konštrukcie mihalníc, ktorá neslúži napredovaniu tejto profesie, v skutočnosti ju ničí! Je nepravdivá a rozpráva lži.

Z nedostatku lepšieho výrazu by som to nazval falošným marketingom. Na sociálnych sieťach sme zaplavovaní týmto agresívnym a falošným marketingom, ktorý nie je ničím iným ako fotkami upravenými vo Photoshope, silne upravenými sadami rias! Samozrejme, naozaj dobrí pedagógovia a umelci mihalníc sa na tieto postupy nechystajú naletieť. Pretože pracujú, nemajú na to čas, nechcú zverejňovať prácu, ktorú je takmer fyzicky nemožné vytvoriť!

Celý tento falošný marketing upútal nielen moju pozornosť. Čoraz viac ľudí píše o súboroch vytvorených vo Photoshope.

Ja by som zásadne NIKDY nešiel na inštruktora, kde niekto predáva svoje práce s retušou a upravené vo Photoshope. Nie preto, že je to zlý profesionál. Ale pre mňa takáto práca a tvorca nie sú dôveryhodní a nie je nič, čo by ich robilo dôveryhodnými!

Kto ma pozná, vie, že s touto témou aj tak bojujem už roky, vystupujem proti poupraveným prácam a fotografiám, kde sa len dá!

Takže dievčatá, či už ste inštruktorky, alebo súťažiace, vystúpte zo svojej komfortnej zóny a zobuďte sa! Uznávajte nie to, čo sa vám tlačí pred očami na sociálnych sieťach, ale to, čomu veríte a čo inštruktor urobí, aj keď stojíte hneď vedľa neho. Prinúťte sa vidieť veci, rozpoznať ich a premýšľať o nich. 🙂

Vlastne som sa chcel venovať svojim prvým skúsenostiam zo súťaží, ale to by bolo dosť dlhé. Sľubujem však, že to príde čoskoro. 🙂

Neváhajte sa obrátiť na mňa alebo na našich inštruktorov s akoukoľvek otázkou, radi vám s čímkoľvek pomôžeme. 🙂

Hajnalka Simon-Lendvai

Pridaj komentár